Brouwerij de Wiere Wâldman.

Brouwerij de Wiere Wâldman is gevestigd in Damwâld en wordt gevormd door vier brouwers, allen afkomstig uit de Dokkumer Wouden; de Dokkumer Fryske Wâlden.

Hoe komt de brouwerij aan zijn naam. Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven, moeten we kijken naar de elementen die typerend zijn voor de Friese Wouden. De ligging, het landschap en met name de bevolking zijn die elementen die de Friese Wouden onderscheiden van de rest van de provincie Friesland.

 

De ligging:

De Friese Wouden is een streek in het oosten van Friesland, waarvan de Dokkumer Wouden waarschijnlijk het oudst bewoonde deel is.

 

Het landschap:

De Friese Wouden liggen op relatief hoge zandgronden. Kenmerkend is het zogenaamde coulisselandschap, dat gevormd wordt door houtwallen, die dienstdoen als afscheiding. Het is ook dit landschap dat een aantal typische streekproducten levert voor het streekbier van De Wiere Wâldman. 

plaatje text

De bevolking:

De bevolking van de Wouden heeft een gemengder karakter. De uitgestrekte heidevelden hebben eeuwenlang onderdak geboden aan migranten, waaronder Joden, Roma en  Sinti.


Typisch voor de Wouden waren de keuterboertjes die in hun eigen onderhoud moesten voorzien. De bevolking van de Dokkumer Wouden had over het algemeen een armoedig bestaan. Er werd daarom veelvuldig gehandeld. De streek staat dan ook bekend om zijn handelskarakter. Nagenoeg iedere inwoner van deze streek heeft wel een bordje “te koop” in de garage liggen. En als dit bordje ontbreekt, dan heeft men wel een stok met daaraan een pluk hooi, ten teken dat betreffend artikel te koop staat.


Bewoners van de Friese Wouden worden wâldpiken, wâldsjers of heidepiken genoemd. Het Fries dat er gesproken wordt, het Wâldfrysk, is een afwijkende vorm van het Fries.


De doorsnee “Wâldpyk” staat bekend als rapper van de tongriem gesneden, is losser in de omgang en gastvrij.

Bij de Wâldpyk liggen de emoties aan de oppervlakte. Hij is een open boek en omdat hij primair reageert, is hij nogal gauw op zijn teentjes getrapt, maar is dat ook weer snel vergeten.

De Wâldpyk staat voor wat hij zegt en wijkt daar niet vanaf. Daarbij heeft hij een groot rechtvaardigheidsgevoel; “wat rjocht is, is rjocht en wat krûm is, is krûm”.


Folk ùt’e Wâlden is edel folk.


Brouwerij de Wiere Wâldman.

De vier brouwers (bierkriichsmannen) zijn allen afkomstig uit de Wâlden. Het bier wordt met passie gebrouwen met producten die typerend zijn voor de streek.

Hierdoor ontstaat een “eigensinnich”, karaktervol en overheerlijk streekbier. In het bier van de Wiere Wâldman proef je de wiere wâldman terug.BROU-KALINDER

JANNEWARIS


FEBREWARIS


MAART

Woensdag 17 maart  mienskiplike  brousessy

Wiekes Witte
APRIL.

Freed 2 april brousessy

Wiekes Witte


Woansdei 14 april mienskiplike brousessy

Wâldskûm


Freed 30 april brouwsessie

Wâldskûm


MAAIE

Woansdei 12 maaie mienskiplike brousessy

Bjusterbaarlik Bitter


Freed 28 maaie brousessy

Bjusterbaarlik Bitter
JUNY

Woansdei 9 juny  mienskiplike  brousessy

Treddeheal Tripel
JULY

Woansdei 7 july mienskiplike brousessy

Treddeheal Tripel


Freed 23 july brousessy

Wâldbock
AUGUSTUS

Woansdei 4 augustus  mienskiplike  brousessy 

Wâldbock
SEPTIMBER

OKTOBER

Freed 15 oktober brousessy

Broers Broedsje


Woansdei 27 oktober mienskiplike brousessy

Broers Broedsje
NOVIMBER

Freed 12 novimber brousessy

Waarm Wimterbier


Woansdei 24 novimber mienskiplike brousessy

Waarm Wimterbier
DESIMBER

Freed 10 desimber brousessy

Whisky infused


Woansdei 22 desimber mienskiplike brousessy

Whisky infused